|
CAN SAĞLIĞINIZI KORUYACAK UYGULAMALAR
Yangın merdivenleri büyük ve küçük yapıdaki işletmelerin otel hastane alışveriş merkezi plaza okul ve kişisel konutların zorunlu olarak bulundurması gereken uygulamalardan biridir. Belediyeler aracılığı ile yönetmeliğe bağlanan yangın merdivenlerinin en önemli özelliği olası bir yangın durumda insanların sağlığını güvence altına alabilmektir. İnsanların bireysel olarak ya da toplu halde bina içerisinde uzaklaşmalarına yardımcı olan yangın merdivenlerinin kurulumu da uzman ekipler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu işlem öncesinde binaların yapısı ve teknik özellikleri göz önüne alınmaktadır. Özellikle şekil ve görünüm itibariyle değişen merdivenlerin binalara doğrudan hizmet verebilmesi için yangın yapı yükseklik kurallarına uygun olması gerekmektedir. Günümüzde amaca yönelik olarak kurulumu gerçekleştirilen pek çok yangın merdiveni bulunmaktadır.
Merdivenin kurulumundan önce tüm çıkış kapılarının güvenli bir alana çıkması gerekmektedir. Bu süreci uygun hale getiren ekipler çalışmalarında kaçış mesafesine de dikkat etmektedir. Genellikle 4 kat sınırını geçmeyen konutlarda ikiz ve tek ev yapıların normal bir merdiven kullanılabilmektedir. Kaçış mesafelerinin düzenlenmesine yardımcı olan yapı yüksekliğinde 21.50 m’nin altında yer alan konutlar normal merdiveni kullanmaktadır. Yüksekliğin 30.50 m’nin üzerinde olması 2 kaçış merdivenin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. 51.50 m’nin üzerinde yer alan yapı yüksekliklerinde yine 2 adet kaçış merdiveni kullanılmaktadır. Kaçış merdivenlerinin kurulumu sırasında küpeşte korkuluk ve duvar gibi destek elemanlarının yer alması gerekmektedir. Genişlik sınırı 80 cm’den az olan merdivenlerde tek bir yana kurulacak korkuluk güvenlik ihtiyacını karşılamaktadır.
Yangın merdivenleri Z tipi ve dairesel merdiven gibi iki farklı türde incelenmektedir. Dairesel merdiven modellerinin 9.50 m sınırını aşmaması gerekir. Kova merkezinden 50 cm uzakta olması gereken basamağın genişliği 250 mm olarak kabul edilmiştir. Genellikle yanmayan malzemeden yapılan dairesel merdivenler balkon ve ara kat gibi yapılarda kullanılmaktadır. Kimi zaman sitelerin balkonlarında da bulunabilen dairesel merdivenlerin en önemli özelliği 175 mm’den çok olmaması gereken basamak yükseklikleridir. Geniş basamak yapısı ile bilinen Z tipi yangın merdivenlerinin çevresi demirlerle kaplıdır. Enine doğru genişleyen binalara uygulanan bu tip merdivenler kitle halinde kaçış sürecini mümkün kılmaktadır.
Yangın merdiveni fiyatları kullanılacak malzemeye ve firmaların bina yapılarına göre farklılıklar göstermektedir. Genellikle 120 dakikalık yangın sürelerine dayanıklı olarak inşa edilen merdivenler profesyonel ekipler tarafından kısa sürede kurulabilmektedir. Dairesel yangın merdivenlerinin fiyatı Z tipi yangın merdivenlerinin fiyatına göre daha düşük olarak bilinmektedir. Binanın genişliğine ve uzunluğuna bağlı olarak değişen fiyatlar karşılaşılabilecek ekstra harcamalara göre de şekil almaktadır. Yangın merdiveni kurulumunda tercih edilecek duman sızdırmayan materyaller insanların can sağlığını korumaktadır. Yangın merdivenin çıkacağı kaçış alanı binaların çevresinde bulunan yerleşimlere göre belirlenirken ihtiyaç halinde daha uzun süreli çalışmalar uygulanabilmektedir. Bu bakımdan süreç hem bina hem de yerleşim alanına göre değişkenlikler göstermektedir.
Günümüzde en büyük yerleşimlerin bulunduğu İstanbul’da yer alan pek çok plaza ve alışveriş merkezi yangın merdiveni barındırmakla yükümlüdür. İstanbul yangın merdiveni ihtiyacı her geçen gün artarken alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan yapılar sektörü güvence altına almaktadır. Olası bir yangın tehlikesinde toplu kaçış sürecini en aza indirecek merdivenler hem iç hem de dış cephede yer alabilen yapılardan biridir. Yangın merdivenin bakım sürecini kurulumu gerçekleştiren ekipler oluşabilecek herhangi bir hasar durumunda da hizmet veren kişilerden oluşmaktadır. Binanızdan önce can sağlığınızı korumakla görevli olan yangın merdivenlerini hayata geçirilmiş projelerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Çizim ve hesaplama süreçlerinin ardından binalara başarıyla uygulana yapılar belediye yönetmeliklerinde yer alması nedeniyle en önemli ihtiyaçlardan biri haline gelmiştir.