|
HAYATA TUTUNAN BASAMAKLAR
Hayat kurtaran yangın merdivenleri zamanımızda belediyeler tarafından toplu yaşam alanları için zorunlu kılınmıştır. Acil çıkışı gerektiren durumlarda binalarda yaşayan insanların güvenli biçimde tahliyesini sağlayan bu merdivenlerin inşası belli bir yönetmeliğin belirlediği kurallar dahilinde yapılmaktadır. Bu kurallara kısaca bir göz atarsak; kat sınırlaması olmadan tüm umumi binalar için yangın merdiveni yapılması zorunluluğu vardır. Ayrıca bir katta bulunan insan sayısına göre yapılacak olan merdivenlerin sayısı değişmektedir.
İyi bir yangın merdiveni kesinlikle ateşe ve yüksek ısıya dayanıklı malzemelerden üretilmelidir. Ayrıca acil durumlarda yaşanabilecek panik havasında olumsuz sonuçlara neden olmamak için her iki tarafında da korkulukları bulunmalıdır. Çünkü bir yangın halinde sizi binadan kurtaracak olan unsur merdivenin kalitesi ve sağlamlığıdır. Sadece yönetmeliğin uygulanması için yapılan kalitesiz merdivenler insan hayatını tehdit etmektedir.
Yangın merdivenleri binaların dış cephesine kurulabileceği gibi içeriden de inşa edilebilirler. Bu merdivenler dairesel ve z tipi yani çift kollu merdivenler olarak iki çeşittir. Bu tipi belirlerken kullanılacak kriter merdivenin binanın hangi cephesinde konumlandırılacağı ve binanın yapısıdır. Bu yüzden yangın merdiveni takılacak olan binalarda bir ön inceleme çalışması yapılır. Her iki merdiven tipinin de kendine has montaj teknikleri mevcuttur. Yangın merdiveni inşa edilecek olan alan eğer bina içerisindeyse bu bölgenin olası bir yangın durumunda dumandan ve ısıdan korunması da çok önemlidir. Bu durumda yangın kapılarının da değeri açığa çıkmaktadır. Aslında yangın merdiveni ve yangın kapıları birbiriyle uyum içerisinde inşa edilirse gerçek bir güvenlik sistemi kurulmuş olacaktır.
Binalarda kaçış merdiveni kurulması gereken kısımların duvar ve tabanlarında kesinlikle hiç bir yanıcı madde kullanılmamalıdır. Acil durum merdivenleri en az 90 dakika ısıya ve ateşe dayanıklı olmalıdır. Bir de bu merdivenlerde sahanlıklar 4 basamaktan az ve 17 basamaktan çok olmayan aralıklarla düzenlenirler. Basamak yükseklikleri ise 250 mm'den az ve 170 mm'den fazla olmamalıdır. Bu birimler İstanbul yangın merdiveni yönetmeliği tarafından belirlenmişlerdir.
Binalarımıza yangın merdiveni yaptırırken en çok sorduğumuz sorular acaba yangın merdiveni fiyatları nasıldır? Ve ucuz yangın merdiveni var mıdır? Şeklinde oluyor. Bu sorunuza cevap almadan önce aslında "ucuz" kelimesinin anlamı üzerinde biraz durmanız gerekir. Çünkü ucuz demek sözlük anlamıyla pahalı kelimesinin zıt anlamını ifade eder. Ancak bu kelimenin anlamının derinliğine indiğimizde "basit değersiz kolay elde edilen" gibi ifadeleri içerdiğini fark ederiz. Bir yangın merdiveninin insan hayatı için değeri ile ucuz kelimesini yan yana getirdiğimiz zaman ise ortada büyük bir çelişki olduğunu görürüz. Bu yüzden bu işi yaptırırken işin ucuzuna kaçmadan en kaliteli olanını yaptırmamız gereklidir.
Acil çıkış merdivenlerinin fiyatlarını merdivenin üretildiği madde binalarınızın tipi ve bu binada hangi tür merdiven inşa edileceği gibi faktörler belirler. Tabii işçiliğin kalitesi de önemlidir. Bu işçilik esnasında önemli olan sadece merdivenin yapımını tamamlamak değil ileride oluşabilecek herhangi bir soruna karşı da kurulum esnasında önlemler almak esastır. Bu yüzden bunların dikkate alınmadığı işçilikler ile kaliteli işçilik arasında fark olacaktır.
Yangın çıkış merdivenleri muhakkak çelikten üretilmelidir. Çelik dayanıklılığı ve ateş ısı gibi etmenler karşısında daha güçlü oluşu ile bilinen bir maddedir. Merdivenlerinizin fiyatlarını kullanılan çeliğin kalitesi de etkiler. Bu konuda piyasada "çelik kullanıyoruz" iddiasıyla gelip belirsiz bir madde ile işin sadece ticari boyutunu düşünen firmalardan kaçınmanızı önemle tavsiye ederiz. Çünkü acil çıkış merdivenleri olası felaketlerde sizi yaşama bağlar. Yaşamınız her şeyden değerlidir...